Loading

wait a moment

Wat is palmolie

Palmolie is op veel verpakkingen van producten te zien. Het is bekend dat palmolie in veel levensmiddelen zit. Denk aan boter die de romige structuur en smeerbaarheid door palmolie krijgt. Palmolie heeft niet echt smaak maar zorgt voor de juiste structuur. Hierbij kun je denken aan de structuur van koekjes. Palmolie kan ook voor hele andere producten gebruikt worden, denk aan make-up, zeep, schoonmaakmiddelen en deodorant. Op de vraag what is palm oil is dus een uitgebreid antwoord nodig. 

Waar komt palmolie vandaan

Palmolie is dus een product die voor heel veel dingen gebruikt kan worden. Palmolie komt uit de vruchten van de oliepalm. In deze oranjekleurige vruchten wordt de plantaardige olie gewonnen die het meest gebruikt wordt in de wereld. In vergelijking met andere planten waar olie uit gewonnen kan worden heeft palmolie relatief weinig landbouwgrond nodig. Doordat palmolie een hoge opbrengst heeft en in veel producten gebruikt kan worden is het een populair product geworden. Doordat palmolie zo populair is, zijn projecten opgezet om palmolie duurzaam te maken. Hier is een platform voor opgericht waar verschillende NGO’s deel uit maken. 

Palmolie in levensmiddelen

Palmolie komt dus voor in veel verschillende producten. Doordat palmolie geen eigen smaak heeft, maar wel een product een specifieke structuur kan geven, is het te gebruiken in heel veel producten. Palmolie maakt een product meer smeerbaar of juist knapperig of luchtig. Eerder werden transvetten veel ingezet in producten. Transvetten zijn helaas net zo ongezond als verzadigde vetten waardoor veel is overgestapt op palmolie. Bijna 60% van alle producten bevat een percentage palmolie. Het is een ideaal ingrediënt om een product een fijner gevoel en consistentie te geven. Het bekendste voorbeeld van palmolie in voedingsmiddelen is dus palmolie in boter. Het maakt een boter dikker en fijner smeerbaar. Andere smeerbare producten waar palmolie in zit, zijn zoete producten voor op brood. Palmolie kan een product ook knapperig of luchtig maken. Het wordt dan gebruikt in koekjes, chocolade en andere snacks.

Palmolie in producten 

Palmolie zit niet alleen in voedingsmiddelen maar ook in andere producten. Zo zit palmolie in schoonmaakmiddelen. Door de unieke eigenschappen van palmolie is dit een goed product om schoonmaakmiddelen de juiste eigenschappen te geven. Dit gebeurd ook met zeep. Palmolie geeft zeep de juiste vloeibare dikte. Zonder palmolie voelt zeep anders aan en is het bij vloeibare zeep minder vloeibaar en soepel. Bij een blok zeep geeft palmolie ook de juiste hardheid doordat het met kamertemperatuur hard is maar wanneer je de handen gaat wassen vloeibaar wordt. Andere producten waar je palmolie in terug ziet zijn make up. Palmolie geeft daar ook een goede textuur aan make up. Voor duurzame palmolie worden geen chemicaliën gebruikt. Dit is ook beter voor je huid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *