Loading

wait a moment

Is het slim om een strafbeschikking aan te vechten?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een strafbeschikking op zijn deurmat kan vinden. Het kan bijvoorbeeld gaan om te hard rijden of om een winkeldiefstal, maar zo’n boete die op de deurmat ligt, wordt besloten zonder tussenkomst van een rechter. Het is dan dus ook niet mogelijk om aan te geven wat jouw kant van het verhaal is. Toch kun je een beschikking als deze altijd aanvechten en ook met de hulp van een strafrechtadvocaat.

Wat is dit voor een beschikking?

Een strafbeschikking is eigenlijk een straf die door het Openbaar Ministerie zelf besloten is. Er is dan dus ook geen tussenkomst van een rechter geweest die beide verhalen heeft aangehoord en hier een oordeel over velt. De beschikking wordt gebruikt door het OM om veel voorkomende, strafbare feiten af te doen zodat er geen tijd verloren gaat voor andere strafbare zaken. De straf die op de beschikking staat, mag alleen opgelegd worden voor feiten waar een gevangenisstraf voor maximaal 6 jaar op gegeven kan worden, maar belangrijk om te onthouden is dat het openbaar ministerie nooit een gevangenisstraf mag opleggen en het in deze beschikking dan ook altijd zal gaan om een andere straf. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een geldboete, bij te hard rijden of een taakstraf wanneer iemand iets gestolen heeft.

Is het slim om een strafbeschikking aan te vechten?

Ja, dat kan zeker een slimme keuze zijn. De beschikking geeft niet alleen de straf die er op vernoemd wordt. Het is namelijk ook zo dat iemand hierdoor een aantekening krijgt op zijn strafblad en dat kan er uiteindelijk weer voor zorgen dat iemand problemen heeft om aan het werk te komen. Het is dus zonde om er niets tegen te doen. Ook kan de boete niet helemaal terecht zijn. Wellicht zit er een verklaring achter waardoor er een reden is dat iemand een strafbaar feit heeft begaan. Binnen twee weken na de beschikking is het dus mogelijk om in verzet te gaan. Dit kun je uiteraard zelf doen, maar je kunt ook gebruik maken van een strafrechtadvocaat. Het verzet zal namelijk uiteindelijk voor de rechter verschijnen en op dat moment is het mogelijk om jouw verklaring te geven. De verklaring en het verzet kunnen opgemaakt worden door de advocaat en ook kan hij jou tijdens de zitting bijstaan. Op die manier heb je een stuk meer zekerheid over jouw verklaring en verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *