20 januari 2022

Douglas Hout: populair bouwhout

2 min read

De Douglas spar is niet meer weg te denken uit de Nederlandse bossen. Deze indrukwekkende naaldboom heeft een flinke opmars gemaakt in Nederland. Dit tot plezier van veel wandelaars. De Douglas spar doet het goed in gevarieerd boslandschap, maar hij staat vaak ook in grote getalen op zogenaamde houtakkers waar bomen van een soort worden gekweekt. Dit komt om dat Douglas hout erg populair bouwhout is geworden. Dat is geen wonder, want dit mooie, sterke, roze hout doet het prima in de tuin. Tuinmeubels, schuren, vlonders, overkappingen en tuinhuisjes, ze worden prachtig door het gebruik van Douglas hout. Geen wonder dus dat de boom een opmars is gemaakt. Toch werd de Douglas spar pas in 2003 erkent als Nederlandse boom en tot 1826 had nog nooit iemand van deze dennenboom gehoord. Dus waarom is hij nu zo populair?

Van wandelaar tot bouwer

Ik ben gek op dennenbomen en zeker ook op de Douglas spar. Ik kan me onze bossen niet meer voorstellen zonder deze heerlijk geurende boom. Juist deze boom geeft je het gevoel buiten te zijn, echt in een bos te zijn. Zijn geur is onmiskenbaar en verveelt nooit. Ik denk dat veel wandelaars deze mening delen. Bovendien heeft de aanblik van deze majestueuze boom iets indrukwekkends. In Nederland wordt hij zo’n 50 meter lang, in zijn land van oorsprong, Noor-Amerika, haalt hij makkelijk 100 meter. In 1826 introduceerde David Douglas de boom bij kwekers en toen vond hij ook zijn weg naar bouwers, waar hij net zo populair werd. En dat is geen wonder want Douglas hout is goed te bewerken en het is onderhoudsarm. Douglas hout is ook heel sterk en kan dus ook goed gebruikt worden voor constructieve doeleinden. Van nature is het hout duurzaam. Zonder behandeling gaat het tien tot vijftien jaar mee. Als je het hout behandelt met beits, heb je er nog veel langer plezier van. Het blijft dan ook mooier, want zonder behandeling vergrijst het van oorsprong roze hout.

Douglas hout: bouwen maar

Palen, planken, schermen en balken, Douglas hout is in allerlei vormen te krijgen. Dit vergemakkelijkt het bouwen aanzienlijk. En het resultaat van al dat bouwen is een schuur, schutting of vlonder met een prachtige, natuurlijke kleur die prima past bij een groene uitstraling van de tuin. Douglas hout is ideaal om de tuin mee op te knappen. Dus heb jij plannen voor een opknapbeurt? Verdiep je dan eens in dit bijzondere hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *